MINA BÖCKER

BOK

Sköldkörtelsjuk & Frisk

Ett Inre Kaos


HELA ALLT

Fri från kronisk sjukdom, går det?

Båda böckerna finns som

bok, e-bok och ljudbok samt tal-bok


Välkommen till min sköldkörtelresa - Sköldkörtelsjuk & Frisk - Ett Inre Kaos.Nadja Öström var själva sinnebilden av den käcka, driftiga frisörskan med egen salong. Med en kaffekopp i den ena handen och en cigarett i den andra kändes ingenting omöjligt och de långa arbetsdagarna på salongen hindrade henne aldrig från en natt på dansgolvet när tillfälle gavs.


Nadjas energi och livsglädje tycktes outtömlig när hon plötsligt, från ingenstans, drabbades av en panikångestattack i bilen på väg hem från salongen en sen decemberkväll 2001. Ingenting skulle bli sig likt efter detta och det skulle ta många år av kamp, symtom och frustration innan hon till slut fick sina sköldkörteldiagnoser Hashimotos sjukdom och Hypotyreos. Men resan var inte slut här, nu började kampen mot den många gånger ovilliga vården. En kamp som pågår än idag men där Nadja själv till slut lyckats få rätt medicinering och idag lever som sköldkörtelsjuk – och frisk.


I Sköldkörtelsjuk och frisk – ett inre kaos får man som läsare följa med på Nadjas resa från den ödesdigra bilresan och framåt. Man får även tillbakablickar och inte minst fakta och tips om den viktiga sköldkörtelhälsan, om kosten men även om livet. Nadja Öström har under resans gång hunnit vara ordförande i Sköldkörtelföreningen, utbildat sig till kostrådgivare och etablerat sig som flitigt anlitad föreläsare och debattör inom sköldkörtelhälsa. Den här boken är hennes debut som författare. HELA ALLT!


Förord

Våren 2018 umgås jag med goda vänner i Danmark. Vi sitter i deras bil och jag berättar hur fantastiskt lyckligt lottad jag känner mig. Jag har utvecklats till det bättre, fått så många nya vänner och lärt mig så mycket sedan jag faktiskt blev sjuk. Jag erkänner också min övertygelse om att jag någonstans ändå fått ett bättre liv. Ett rikare liv. Dessa danska vänner är några av dem som jag har träffat på min resa mot välmående. Vänner som dessutom inspirerat mig till helt andra intressen i livet. Jag känner hur äkta glädje sprids i hela magen, över hur lycklig jag är.


Du som inte känner till min resa, och kanske inte vet hur jag kämpat för att återfå min hälsa, kan både läsa och lyssna på min bok Sköldkörtelsjuk och frisk – Ett inre kaos. I den kan du få ta del av min bakgrund. Jag trodde att det var min första och sista bok som författare, men nu sitter jag här igen och smattrar på datorns tangenter.

Jag får ständigt tillfälle att träffa människor med olika bekymmer och kroniska tillstånd i mitt yrke, både som frisör, kost- och hälsorådgivare och föreläsare. Många av de jag träffar söker efter det välmående som jag känner att jag själv uppnått. Även om det inte kommit gratis.


Det som ständigt slår mig i denna djungel av hälsoråd är att det lätt uppstår en förvirring om vad som verkligen är svaret på gåtan för hälsa. Jag önskar att denna bok ska kunna ge dig svaret, men jag vet också att såväl kroppen som knoppen ibland är lite lurig. Därför ska jag försöka få med allt som jag själv har fått erfara på min egen resa.
Det finns nämligen inget enkelt svar på frågan om vad som skapar hälsa. Vi måste istället börja se oss själva som en helhet. Inse att hela kroppen arbetar i ett fint samspel. Troligen ärdet inte en åtgärd som är svaret, utan flera.


I denna bok vill jag ge fokus på så många delar som möjligt, men framförallt det mentala och själsliga.

Jag ser nämligen ett så starkt samband mellan vårt allmänna mående och hur själen mår. Det är även den biten jag själv jobbat hårdast med. Idag är kosten något som tillhör vardagen och jag sliter inte med någon enskild
diet. Jag har hittat en kost som fungerar för mig. Kosten är en förutsättning för välmående men sällan hela lösningen.

På min resa har jag haft äran att lära känna många fantastiska människor, och jag har lånat av deras kunskaper för att själv komma dit jag är idag. Jag vill dela med mig av dessa enastående människors små tips och trix i denna bok.
Kanske hittar du några pusselbitar som saknas i ditt liv, pusselbitar som kan hjälpa dig att få till det som krävs för att må bättre.


När det började smattras på tangenterna frågade min man lite försiktigt vad boken skulle handla om. Jag hade lite svårt att sammanfatta och fick fundera en stund, tills jag spontant uttryckte: ”Den ska handla är om hela alltet liksom”.

Därmed kom även titeln till boken. Jag vill att det ska handla om hela allt och att vi samtidigt bör hela allt för att kunna må riktigt bra.